Door Joris Hijman – Stagiair Tour de Bouw 2023

Tour de Bouw

Ook dit jaar wordt er weer een editie van Tour de Bouw gereden. In 2017 organiseerden we de Tour de Bouw voor het eerst. Sindsdien is de fietstocht elk jaar een begrip en fietsen we met de verschillende deelnemers langs de bouw locaties in de regio. Door langs deze locaties te fietsen komen de deelnemers er op een sportieve manier achter hoe divers de bouw is. Ook gaat de fietstocht om fietsen voor het goede doel. Door middel van sponsoring en donaties wordt een zo groot mogelijk bedrag opgehaald voor het Prinses Máxima Centrum, waardoor het ook een goede doelen actie is. De Tour de Bouw is een fietstocht voor iedereen die het leuk vind om te fietsen of zich graag inzet voor het goede doel, ook als je geen affiniteit met de bouw of wielrennen hebt.

De fietsers kunnen deelnemen aan de Challenge. Deze vindt plaats op donderdag 29 juni en is overdag. Daarnaast is er ook nog de optie om mee te doen aan de avondetappe. Ook is er de mogelijkheid om enkel een wielershirt aan te schaffen in de Bouw-Klik webshop en hiermee geld te doneren voor het Prinses Máxima Centrum. 15 euro van het aankoopbedrag gaat direct naar het Prinses Máxima Centrum. In de avond van 29 juni wordt het voorlopige bedrag bekendgemaakt dat tot dan toe is opgehaald. Ook wordt de Tour de Bouw medaille uitgereikt aan iedereen die deelneemt.

Tour de Bouw Stage Joris Hijman

De Challenge en de Avondetappe

De Challenge start in de ochtend van 29 juni. De Challenge houdt in dat de deelnemers langs minimaal 10 tour de bouw locaties fietsen met een route van tussen de 100 en 250 kilometer of verder. De deelnemers kunnen hun route zelf samenstellen. Er zijn meer dan 60 bouw locaties die meedoen en de diversiteit van de bouw laten zien. Ook worden er een aantal mooie routes door ons gemaakt die gekozen kunnen worden. Er is geen officiële startlocatie verplicht om de deelname voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Deze zal wel bepaald worden voor de mensen die het toch leuk vinden om vanaf een officiële startlocatie te starten.

De Avondetappe is wat korter dan de Challenge. Ook hier rijden de fietsers langs een aantal deelnemende bouw locaties. De routes beslaan een afstand van tussen de 25 en 90 kilometer. Alle routes passeren het “Centrale Avondetappe Punt” op het terrein van Ouwehand Bouw in Valkenburg. De deelnemers starten hier, fietsen er langs of finishen er. Om ongeveer 20:00 uur wordt hier de tussenstand van het opgehaalde bedrag feestelijk bekendgemaakt.

Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is een onderzoek ziekenhuis voor kinderoncologie. In 2018 is het centrum geopend met als missie om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Alle kinderen die in Nederland de strijd voeren tegen kanker worden hier behandeld. Hiermee is het centrum het grootste kinderoncologie centrum van Europa. Alle patiënten en experts uit Nederland zijn samengebracht op één plek. Hierdoor is de kwaliteit van behandelen veel verbeterd. Ook kunnen verschillende vormen van kinderkanker hierdoor beter worden onderzocht, waardoor het centrum een vooraanstaande positie heeft in de wereld. Het is een uniek centrum waar de belevingswereld van de patiënten en diens ouders leidend is geweest voor de inrichting. Ouders en kinderen zitten ook in het bestuur: op deze manier wordt hun zienswijze ook meegenomen in het nemen van beslissingen.

Donaties voor onderzoek

Zoals gezegd is het Prinses Máxima Centrum een onderzoek ziekenhuis. Dit houdt in dat er niet alleen diagnoses worden gesteld en dat er wordt behandeld. Meer dan 400 wetenschappers werken er aan verschillende soorten onderzoek. Zij werken nauw samen met collega’s uit Nederlandse academische centra, internationale ziekenhuizen en gespecialiseerde onderzoekscentra en boeken op die manier grote vooruitgang in het genezen van kinderen met kanker en tegelijkertijd het waarborgen van hun kwaliteit van leven op de lange termijn. Maar daar waar diagnoses en behandelingen wel door zorgverzekeraars worden gefinancierd, worden onderzoek en innovatieve behandelingen dat niet. Om deze reden halen wij met Tour de Bouw jaarlijks geld op voor het centrum, zodat er vooruitstrevend onderzoek gedaan kan blijven worden en er stappen gezet kunnen worden richting een wereld waar kinderen niet onder kanker te lijden hebben. Fiets jij ook mee? Schrijf je dan nu in!